Radionice plesa i pokreta za odrasle

Radionice su otvorene za sve zainteresirane bez obzira na prethodno iskustvo!

Odvijaju se u terminu od 10h u prostoru Kuće umjetnosti Arsen (Obala hrvatske mornarice 1)

LANA HOSNI Glas i tijelo

Radionica glasa, tijela i falsch friendly pjevanja sa Lanom Hosni.

Na radionici ćemo upoznavati, otvarati, masirati i pokretati središnji kanal glasom, dahom ipokretom. *Središnji kanal je anatomska/emotivna/energijska/geometrijska linija koja prolazi od dna zdjelice (i dalje) do vrha glave (i dalje), i obratno.

Susreti započinju vođenim meditativnim sesijama koje se nastavljaju u sesije istraživanja potencijala glasa, povezivanja glasa i pokreta te kapaciteta uživanja u vlastitom tijelu uopće. Glas je medij koji svojom vibracijom može doprijeti do kosti, tkiva i tekućina u tijelu te, iako ga često povezujemo sa zvukovnom ekstenzijom tijela u izvanjski prostor, ima ogroman potencijal istodobno hraniti i sam unutrašnji, intiman prostor tijela. Dio vremena izdvojit ćemo za istraživanje zajedničkog zvuka putem vokalnih improvizacija , naučenih pjesmama višeglasnih melodija. Radionica je falsch friendly i pozvani su svi bez obzira na dosadašnje iskustvo u bavljenju glasom ili tijelom.

Trajanje: 3/3,30h (10-13.30h)


MARTA KREŠIĆ – Gdje tijelo želi?

Intenziv – 4 dana radionica – 10 – 12h

Pozivamo vas na radionice suvremenog plesa u kojima bavimo vlastitim sposobnostima, granicama i međusobnim relacijama u pokretu.
Želimo provjeriti kako smo sa svojim tijelom i kako doživljavamo prostor unutar tijela, a onda i kako
smo s drugim tijelima u prostoru i kako se igramo zajedno.
U nekoliko dana zajedničkog rada posvećujemo pažnju pronalaženju većeg mobiliteta u tijelu i
osvještavanju tijela kao prostora. To činimo kroz vizualizacije i maštarenja ali i kroz vrlo praktične
vježbe mobilnosti. Oba pristupa jednako dotiču granice mogućeg ali ih i pomiču a oboje nam je bitno.
Svaki sat ima za cilj balansirano ispreplesti rad na funkcionalnosti pokreta i rad na razvijanju
kreativnosti i međusobne igre.
Želimo osvijestiti vlastite obrasce i navike u pokretu kao i pokretanju s drugima, pronaći ono što nas
inspirira, budi kreativnost i jednostavno čini radosnima.


ANNA JAVORAN I VIKTORIA BUBALO – Ono što ne postoji bez druge

Radionica “ono što ne postoji bez druge” rezultat je procesa i post-hoc istraživanja predstave Strahovi malih razlika nastale u suradnji Viktorije Bubalo i Anne Javoran. Počevši od pitanja odnosa “mi”, radionica se bazira na formama unisonosti, na potrazi za drugim kvalitetama i mogućnostima gradnje i dekonstrukcije međuodnosa i međuzavisnosti. Zamućivanjem granica između “mene i tebe” sve što nastaje je u pregovoru:  anticipacija, zaostajanje, pružanje otpora, puštanje inerciji – razlika. Koliko drugosti možemo podnijeti? 

Kroz pokret, glas i grupni rad pružit ćemo uvid u pojedine aspekte predstave. Tijekom radionice koristit ćemo ogledala kojih će biti par na raspolaganju, no tko je u mogućnosti neka donese i svoje s kojim može raditi (džepno, stolno, manjih dimenzija). 

Trajanje: 3 sata (10-13h)


ZRINKA UŽBINEC – Ritam i odluke (u plesu)

Krenut ćemo. Ili ne. Slušat ćemo pažljivo. Čut ćemo nešto što mislimo da prepoznajemo od ranije. Trudit ćemo se vidjeti, ali će nam oči biti preumorne da bi vidjele sa sigurnošću. Trepnut ćemo a da nismo primjetile. Duboko ćemo udahnuti kad shvatimo da možemo upravljati vremenom: ići unatrag, stati ako je potrebno, ponoviti ili usporiti. Kad shvatimo da plesanjem odlučujemo, da stvaramo veze i da ono što povezuje nas, mjesto, vrijeme i njegovo trajanje, jest ritam; ritam koji čini ples, koji čini strah, koji čini zadovoljstvo. Tad ćemo treptat uzastopno.

Trajanje: 3h (12-15h) s kratkom pauzom.